הזדקנות בריאה ומאושרת - על מערכות יחסים והסתגלות למצבים:

לפני מס' חודשים ניגש אלי סטודנט ושאל אותי – "פרופסור, מה יותר חשוב לתוחלת הבריאות ותוחלת החיים, תזונה או פעילות גופנית?" עניתי לו – "חברים טובים". וזאת, מבלי לזלזל, כמובן, בחשיבותם של הרגלי חיים בריאים לרבות תזונה, שינה, תנועה וכיוב', תוצאה שחוזרת על עצמה ברבים מהמחקרים הבודקים את שביעות הרצון והבריאות של אנשים בכלל, ובגיל השלישי בפרט.

אוניברסיטת הרווארד שעורכת מחקר פרוספקטיבי מזה למעלה מ – 80 שנה, במהלכו עוקבים החוקרים אחרי משתנים רבים בקרב בוגריה המתבגרים, מפרסמת מעת לעת תוצאות, וזו אכן אחת המסקנות העיקריות שעולה בשנים האחרונות. מערכות יחסים נמצאות גבוה בסולם המשתנים התורמים לשביעות רצון, אושר ובריאות בגיל המבוגר, ולפיכך ההמלצה היא ליצור קשרים טובים וחזקים כבר בגיל הצעיר, אם זה עם בן או בת זוג, חברים/ות וכיוב', ולא חייב שיהיו רבים מהם, אלא כאלה שנוכל לדבר איתם, לשתף, ובמידה רבה לפרוק את "מטען הסטרס" הרעיל המצטבר בחיי היום יום.

המלצות נוספות של החוקרים הינן חינוך איכותי, הימנעות מעישון, הימנעות מצריכת יתר של אלכוהול, פעילות גופנית סדירה, ושמירה על הרכב גוף תקין.

המלצה בולטת הינה "יכולת הסתגלות למצבים". ואכן, כפי שאני מפרט בספרי "בריאות מחוץ לאזור הנוחות- מדע ההורמזיס", חשיפה תדירה, מבוקרת ולסירוגין לגורמי סטרס בריא, פיזי, נפשי וקוגניטיבי כאחד, משפרת את החוסן והבריאות שלנו, ומסתבר, לפי מחקר הרווארד ומחקרים אחרים, שגם את שביעות הרצון והאושר שלנו לאורך החיים ובזיקנה.

 להעמקה בנושא חשיבות החשיפה והסתגלות למצבים משתנים, סטרס בריא ובריאות מחוץ לאזור מוזמנים לקרוא בספרי"בריאות מחוץ לאזור הנוחות – מדע ההורמזיס"

מצורף הלינק לפרטים ולרכישת הספר:

https://bit.ly/yuvalheledbook

על מדע אריכות הימים ניתן לקרוא לעומק ובהרחבה בספרי השני"עד מתי רק עד 120"

מצורף הלינק לפרטים ולרכישת הספר:

https://bit.ly/3WsND1O

 

קריאה מהנה ובוודאי מועילה

פרופ' יובל חלד